mk.mpmn-digital.com
Нови рецепти

Хопотермија Двоен преглед на ИПА

Хопотермија Двоен преглед на ИПА



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.


За време на поларниот вител, компанијата за производство на пиво Алјаска предизвикува околу 8,5 проценти проблеми со ABV

Хопотермијата ги прави температурите на замрзнување подносливи.

Студено е, сите. Надвор е сериозно студено, и додека Акувадер тврди дека температурите на замрзнување се намалуваат, лично, ќе верувам кога ќе го почувствувам. Значи, шише Хопотермија, најновото издание во текот на целата година од Друштво за производство на пиво во Алјаска, се чувствува убаво на носот.

Дебито на пивото опфатено со мистеријата на Осамениот пивар, кој - според легендата за Хопотермија - живеел сам во шумата, опседнат со концептот да се направи совршена, подредена Двојна ИПА, неговите единствени придружници благороден волк и осамен лос, како тој се вклучи во битка за духовитост со некое ужасно грубо визон.

Но, колку и да шармира симпатичната позадина, не е она што го прави ова пиво на крајот да се истакне. Ова е голем, интензивен двоен ИПА - Хопотермијата не разочарува во врска со удирањето на нејзиниот имењак. Овој пијалак е многу посилен од повеќето пиперки, балансирајќи ја својата горчина со големо, богато сладско тело. Хмеот е слоевит, пакувајќи гигантски opид од топол цитрус со нежна, цветна арома.

Хопотермијата не е пиво за оние што се на ограда за ИПА. „Двоен ИПА“ е генерално оној во кој - не е шокантно - хмеот е удвоен, и овој е моќен. Така, газете лесно ако не сте искористени до интензитет-и со 8,5 проценти АВВ, добра идеја е да се опуштите со нив во секој случај-за среќа, оваа пијалак што го отепува јазикот се продава во четири пакувања, а не во шест. Но, ова пиво ми ги крева двојните палци: тоа е она што ќе ви треба за да се ослободите од влажната, замрзната студ што ви влезе во коските оваа зима.


Деногенизатор Двоен ИПА Компанијата за подготовка на Дрејк

Protips: Објаснете зошто го давате овој рејтинг. Вашиот преглед мора да разговара за атрибутите на пивото (изглед, мирис, вкус, чувство) и целокупниот впечаток за да покажете дека легитимно сте го пробале пивото. Неконструктивните прегледи може да се отстранат без претходна најава и да се преземат мерки за вашата сметка.

Помогнете ни да бидеме прекрасни

Белешки: Спреми се. Деногенизатор е масивен двоен ИПА, кој возвишено скокна со прекумерно дозирање на опасни, лепливи хмели од Западниот брег. Со само доволно столб од слад за да го држите под контрола ова големо, смолесто чудовиште од хме, не плашете се да ја изгубите главата од Denogginizer.

4/5 rDev +1,8%
погледнете: 4 | мирис: 4 | вкус: 4 | чувствувам: 4 | севкупно: 4

Истурено златно тело со портокалова нијанса (не дебело, речиси проcentирно) со минимална глава и чипка по стаклото. Аромата има минимално присуство на хме и е прилично земјена и валкана. Мазно пиво во средно тело што ја балансира силната хоп горчина од лимонска и земјена, мрсна хме со дебела и полу-слатка сладост слична на карамела, а потоа завршува целосно, но крцкава со навестувања на грејпфрут.

4/5 rDev +1,8%
погледнете: 4 | мирис: 4 | вкус: 4 | чувствувам: 4 | севкупно: 4

Директно напред DIPA многу цветен и горчлив со бор, но избалансиран и мазен и покрај високиот ABV. Купено е по каприц и иако веројатно нема да имам премногу, веројатно повторно ќе го пијам.

4,01 /5 rDev +2%
изглед: 3,75 | мирис: 4 | вкус: 4 | чувствувам: 4,25 | вкупно: 4

О: Пивото е кристално чисто жолто-килибар во боја и има умерено количество видлива карбонизација. Се истури со четвртина прст високо од белата глава. што остави тесна јака околу работ и некои големи парчиња меурчиња што го покриваат поголемиот дел од површината.
S: Умерени ароми на хмел од боровинки се присутни во носот, заедно со некои совети за цитрусен хме.
Т: Како и мирисот, така и вкусот започнува со многу вкусови на боровинки и поврзана горчина. Постојат основни ноти на слад од карамела и навестувања на цитрус од грејпфрут.
М: Се чувствува со средно тело, затемнето и многу остро на непцето со умерена количина на карбонизација.
О: Овој ИПА е многу лут и горчлив. Тоа предизвикува интересна промена на темпото во светот на сочните ИПА на Нова Англија.

3,69 /5 рДев -6,1%
погледнете: 4,25 | мирис: 3,25 | вкус: 3,75 | чувствувам: 4 | вкупно: 3,75

Конзервирана на 7/2/20. 12oz може да се истури во лале. Истура со златна боја со убава јасност и транспарентност, многу меурчиња што се вртат нагоре кремасто-бела глава, која полека паѓа, оставајќи голема густина и дебели врвки. Аромите се на суптилната страна. Совети за цветни и цитрусни ноти. Има убаво количество карамела. Многу крекери и свеж леб. Има сладчиња. Вкусовите се прилично едноставни. Портокал и грејпфрут доаѓаат преку. Повеќе цветни ноти. Има убаво количество бор. Борови иглички, бор сок и борова смола во смесата. Доаѓа повеќе карамела. Суптилна пикантност. Убава горчина. Цврст слад 'рбетот. Блага топлина во финишот, но воопшто не е жешко или бучно. Чувството за уста е полно тело со умерена карбонизација. Тоа е остар, малку меки и мазни.

Ова е солидна DIPA. Тоа е дефинитивно класично, старо училиште и традиционален пример за стилот. Не е светкаво или нешто супер лудо, но едноставно е пријатно и забавно да се пие. Не е лошо. Ми се допаѓа.

4,03 /5 rDev +2,5%
погледнете: 4,5 | мирис: 4 | вкус: 4 | чувствувам: 4 | вкупно: 4

Истури од 22 мл. самоубиец, подарок и разделен со пријател, во чаша сок, и повторно истури од 12 мл. шише, етикета со печат флаширана на „19.06.19“, во лавче за лале.

Деногенизаторот е убав, смолест, овошен, доволно млад, горчлив и огромен.

3,52 /5 рДев -10,4%
погледнете: 4 | мирис: 3,75 | вкус: 3,25 | чувствувам: 3,75 | вкупно: 3.5

Бакар филтриран со мала карбонизација и 4 прсти од бела глава.

Мириса на светло тропско овошје, бор, карамела и светли слад.

Вкусови на лесни пржени сладчиња, лесни тропски плодови, бели лен и навестување на бор.

Средно тело со многу малку карбонизација.

Го добив ова во Рединг каде што го пијам 20 февруари 2019 година.

3,61 /5 рДев -8,1%
погледнете: 3.5 | мирис: 3,75 | вкус: 3,5 | чувствувам: 3,5 | вкупно: 3,75

Деногенизатор беше препорачан од соработник, кој всушност ми донесе шише. Истура темна боја на мед со 1 прст, бела, леплива глава што остава врвка со сапуница. Мирисот е карамел сладост со портокал, праска и грејпфрут со навестување на смолести бор. Вкусот, како и многуте ИПА на Западниот брег, го следи носот, голем и горчлив со бор, но сладок сладок 'рбет со плодност кон него.

3,97 /5 rDev +1%
погледнете: 3 | мирис: 3,5 | вкус: 4,25 | чувствувам: 4 | вкупно: 4,25

Самоубиец. Истура чисто злато со мала бела глава што брзо се населува. Аромата е цитрус, тропско овошје, бор. Вкусот е сладок слад, цитрус, бор со само навестување на алкохол. Убава рамнотежа.

3,75 /5 рДев -4,6%
изглед: 3,75 | мирис: 3,75 | вкус: 3,75 | чувствувам: 3,75 | вкупно: 3,75

Голема, стара школа, западниот брег, леплива смола од бор двојно истура јасна средно-златна боја под бледа тен, глава висока неколку прсти во нонтен лист. Големо тело со впечатоци од карамела за џвакање и леплив шелак од бор, исечени од кора и лушпи од цитрус обложени со карамела. мазна и мека, целосна, тркалезна состојба на устата. Вистински повратен удар, а можеби и не она што најмногу го копам овие денови - купувам на сцената на NEIPA, па дури и во двојно со висок abv, претпочитам нешто малку послабо и почисто - но тоа сум само јас - ако Се чувствувам како големо, сјајно високо пиво, ова е победник. 10/10/18 конзервирање.

4,38 /5 рДев +11,5%
погледнете: 4 | мирис: 4 | вкус: 4,5 | чувствувам: 4,75 | вкупно: 4.5

Се спушта лесно како евтино напоено пиво, но со одличен вкус и се спушта прилично мазно. Навистина, мојата единствена жалба е дека посакувам да има повеќе од тој вкус на бор, што е мојот апсолутен мора да го има кога станува збор за било кој ИПА. Што се однесува до ефектите, без разлика дали го пиете или го гушкате, по едно шише од 12 оз, добро сте пријателе. Без разлика дали ви се допаѓаат ИПА, двојни ИПА или тројни, препорачувам да изберете некои од овие.

3,84 /5 рДев -2,3%
погледнете: 4 | мирис: 5 | вкус: 3 | чувствувам: 4 | вкупно: 4

Изглед: Јасна светлина Килибарна боја со неколку шишиња.

Мирис: Повеќе цветни ноти, но и малку горчина.

Вкус: Тоа е доста горчливо и се отвора за повеќе цитрусни ноти.

Генерално: Јас обично не правам ИПА бидејќи се горчливи, но сфатив дека вреди да се сними. Не е лошо како ИПА и ме натера да уживам во ИПА, во споредба со другите работи што ги пробав порано.

4,03 /5 rDev +2,5%
погледнете: 4 | мирис: 4 | вкус: 4 | чувствувам: 4,25 | вкупно: 4

Флаширано 5/4/18, консумирано 6/2/18

Истурен претежно чист килибар со мала глава што остави мала количина врвки.

Аромата е убава мешавина од агруми со боровинки, тревни, слаби и земјени хме, послаби ноти на сладок слад.

Вкусот ја следи аромата, убав околу рамнотежата.

Чувството е средно, прилично лесно со оглед на нивото на АВВ, добра карбонизација, веројатно најсилниот аспект.

Генерално, многу убава, многу силна секојдневна DIPA. Името не се шегува ако имате неколку од овие. Прилично лесно е да се види зошто ова е секојдневно пикап за многу тешки алкохоличари од Запад овде.

4.04 /5 рДев +2.8%
погледнете: 4 | мирис: 4,25 | вкус: 4 | чувствувам: 3,75 | вкупно: 4

Ова е исклучително пиво, хмеот може да биде поразителен, но ништо не ве обесхрабрува да го вкусите. Пивото има светла глава ништо многу тука бојата е маглива портокалова. Аромата е неверојатна, како портокал со грејпфрут. Вкусот е многу моќен во хмеот, алкохолот доаѓа како удар. Подигнете го ова пиво ако добиете шанса вредна секој денар.

3.93 /5 рДев 0%
изглед: 3,75 | мирис: 3,75 | вкус: 4 | чувствувам: 4 | вкупно: 4

Се служи во чаша за кодош од шишето.

Изглед: Јасна темна килибарна боја со средни меурчиња на телото што создаваат белоглава глава што се крева во должина на целиот прст по напорно истурање.

Мирис: Горчлив мирис на леб, има цветно чувство што е светло, а грејпфрутот е таму, брзо се расипува.

Вкус: Најпрво е горчливо. Второ, тој е сладок, скоро како сладок розов грејпфрут и допир со мед, но кога ќе се појави слад, сега зборуваш. Цитрусните лушпи што ги носи со голема горчина е навистина омилена.

Уста: Леплива подготовка, малку сува и има дрвенеста, но завршена речиси како да беше стара на буре.

Севкупно: Многу добра подготовка, не најдобрата ИИПА што некогаш сте ја имале. но со оглед на тоа колку е лесно да се добие и сепак задоволен плус цената беше прифатлива. Секогаш во чаша, Салуд!

4,3 /5 рДев +9,4%
погледнете: 4,25 | мирис: 4,25 | вкус: 4,5 | чувствувам: 3,75 | вкупно: 4,25

Се пријавив за Тавур пред неколку месеци и засилувач нивната услуга навистина ги носи пивата на западниот брег до овој имибер на источниот брег! Човеку, мојата последна пратка се состоеше од две (2) кутии! Донесов неколку бомбардери со мене во Алентаун минатиот викенд, но мојот придружник на патување беше повеќе во Stouts & amp; Портерс, така што ми донесоа големи ДИПА дома друг пат. На друга дигресија, бев стационирана во НАС Аламеда, Калифорнија од 1987 до 1989 година и засилувач го посетив Дрејк после тоа, но Сан Леандро секогаш и засекогаш ќе спомнува спомени за прекрасната Ен, колега морнар со која бев вклучен. Тоа беа славни времиња! Воздишка.

Од шишето: & quotBrace себе. Деногенизатор е масивен двоен ИПА, кој возвишено скокна со прекумерно дозирање на опасни, лепливи хмели од Западниот брег. Со само доволно столб од слад за да го контролирате ова големо, смолесто чудовиште од хме, не плашете се да ја изгубите главата од Denogginizer. & Quot

„Поп! Пед“ го започна капачето и засилувачот започна со бавно, нежно истурање што го направи братучедот на Дрејк, слад патка, многу среќен. Таа крцкаше од воодушевување додека вртев вител во стакло што креваше нешто повеќе од два прста густа, пенеста, затемнета глава со скромно задржување. Нејзината стравопочит беше очигледна кога го подигнав стаклото за да видам дека течноста е цврста Килибарна (SRM = & gt 7, & lt 9) со јасност од NE-квалитет. Таа се вознемири кога го кренав стаклото до носот за душкање и засилувачот доби масивна, смолеста данка што ме натера да се повлечам од шок, а не од непријатност. Зад густата, густа зимзелена шума, се криеше Симкое Кити, која го правеше својот бизнис со миктура и тоа надвор од очите, но не и без мирис. Знам дека си таму, Кити! Чувството за уста беше средно до полно. Вкусот беше многу лут и сличен на бор, но наместо да направите грешка кога одите со сладок слад од карамела, ова имаше земјена рамнотежа што го засили хмеот, додека остана воздржан и ненаметлив. Ги сакам АИПА и засилувачите кога дојдоа АДИПА, бргу ги прифатив. Наскоро сфатив дека сум погрешно настроен во тоа, како и многуте стилови на пиво, не сите беа создадени подеднакво. Ен, душо, каде си во мое време на потреба? 8 = (Завршувањето беше суво, но не задишано, повеќе земјено отколку бука, но многу добар влез во стилот.

3,84 /5 рДев -2,3%
погледнете: 4,25 | мирис: 4 | вкус: 3,75 | чувствувам: 3,75 | вкупно: 3,75

Истура убава газирана, меурлива и пенеста глава од 1 прст, која згаснува со лекови за да забави темпо, многу сапунски лепливи врвки, претежно чиста мала маглива боја на мед тен

Нос голем хме, малку цитрус, захаросана кора од портокал, мармалад, овошен, хме се исто така зачинети, џвакани, малку тревни, и малку бор, големи слатки сладки со малку алкохол и естерски белешки

Вкусот носи повторно голем тежок хме, зачинет џвакање однапред, потоа голем цитрус со захаросана портокалова кора од лимон и мармалад, кора, малку камен овошје и генеричко овошје, големи слатки бонбони слад, сирупирани, малку алкохол и вкус на алкохол, хмеот е исто така боровинка. и земјени, исто така пити и многу горчливо, завршува малку лепливо, се задржува повеќе алкохол, супер зачинета горчина од хме,, малку бор и повеќе портокалова пита.

Устата е полна, малку леплива, пристојна хидрати, малку адстрингентно и малку затоплувачки алкохол

Генерално во ред, но ништо посебно, огромна тешка DIPA, тоа е за тоа.

4.02 /5 рДев +2.3%
погледнете: 4,25 | мирис: 4 | вкус: 4 | чувствувам: 4 | вкупно: 4

Флаширано 15.11.2017 година, старо околу 2 месеци во овој момент. Ова е најсвежо што сум видел дека ова пиво излезе на полиците овде, па ќе го земам за она што вреди. Не треба да е огромна загриженост, повеќето хоп бомби ќе имаат некаква слика од нивното поранешно јас, на оваа возраст.

А - Темна страна на портокал, со тесни, бели меурчиња повеќе потсетуваат на нитронизирано пиво отколку газирано пиво. Точното врзување е забележано каде што била течноста. Ширина на прст на главата што се распрсна во тенок прстен, но траеше пиење многу повеќе од 30 минути.
С - Карамел, концентрирани шеќери, борови иглички, малку праска, кајсии и грејпфрут. Мислам дека овој веројатно го загуби мнозинството од својата поранешна слава во последните 2 месеци, а сега е на границата на јачмен, за рамнотежа помеѓу слад и хме.
Т -Да, доста го следи мирисот, иако добивам захаросани кора од портокал на предната и средната непца. Многу добро. Смолестиот хме прави с bit за да се спротивстави на сладот, но не успева да го држи под контрола во најголем дел. Тие навистина го прават своето присуство до крајот, го сушат непцето, се подготвуваат за уште една голтка.
М - Полна страна на медиумот. Мислам дека е свежо, ова пиво ќе се чувствуваше добро. Но, сега кога сладките почнуваат да доминираат со хмеот, сега се наоѓа на копита од јачмен, на најубав можен начин, отколку двојна ипа.
О - Добро пиво во целина, иако јас сепак би го претпочитал ова во првите 30 дена од флаширањето.

3,77 /5 рДев -4,1%
погледнете: 3.5 | мирис: 3,25 | вкус: 3,75 | чувствувам: 3,75 | вкупно: 4.5

Истура златно портокалово, глава со два прста, куп меурчиња од јаглехидрати.
Горчливо-слатко и сладок. Невешт-силен.
Јасни и кисели. Овошен, но тап, јачменово вино се среќава со ДИПА.
Има почетна финост на стандарден алкохол од слад, ако служи далечинска меморија.
Силен 'рбет од слад, опкружен со овошје и засилувач бор.
Не е лош пат, ако уживате во храбра употреба на горење од алкохол! Брутална прегратка!

3,98 /5 рДев +1,3%
погледнете: 4 | мирис: 4 | вкус: 4 | чувствувам: 3,75 | севкупно: 4

Сакам дрејки и секогаш сум возбуден што ќе пијам нови пива од нив. ова е интересно, и огромно, некаде помеѓу двојната ИПА и американскиот јачмен, навистина ја замаглува границата, и одам напред и назад на неа. има многу слад овде, повеќе отколку што е модерно да се користи во навистина пиперско пиво, цврст кристал, долго варен ми се чини, карамелизиран и богат, со многу тело, тоа е голема основа, и потребно е многу хме да се протурка. пред скоро испечената база на слад, пивото има многу плодност, сок од цреши и цитрус, со мрсна северозападна пине, исто така, многу робусна, исклучително горчлива и чиста, особено откако ќе се загрее малку. хмеот доаѓа преку свежо и растително, а алкохолот се чини дека го нагласува богатството на житарките овде, неговото избалансирано, но огромно. малку од ова оди многу, и едно мало истурање беше доволно за мене во тоа време. долготраен хопи -вкус. добро направено пиво, но ова е стара школа и огромно, нешто за студена есенска вечер, или во ноемвриска сабота стои околу пушач.

4,17 /5 рДев +6,1%
погледнете: 4,5 | мирис: 3,75 | вкус: 4,25 | чувствувам: 4,5 | вкупно: 4,25

Убаво длабоко злато со прст цврсто и бујно има лубеница и бор малку цреша и го завршува начинот на мирис на кокаин.
Ви дава бујна и поттикнувачка вибрација.

3,85 /5 рДев -2%
погледнете: 4 | мирис: 4 | вкус: 3,75 | чувствувам: 4 | вкупно: 3,75

Убав златен килибар пијалак со ситнозрнест куп пена во пехарот Роденбах. Масивна арома на праска. Судси јужно чувство го додава задоволството.

Ова е изненадувачки слатко со вкус на дрвенест кедар. Огромни овошни вкусови. Кора од портокал. Завршениот шеќер го оживува курва кајсија и кромид. Од шишето од 22 мл купено во супермаркет во Сан Диего.

4,35 /5 рДев +10,7%
погледнете: 4,5 | мирис: 4,5 | вкус: 4,25 | чувствувам: 4,5 | вкупно: 4,25

Замаглена темно златна боја со белоглава глава. Арома има навистина интересен профил на хме со грозје и, исто така, сочни овошни насади со навестување на лубеница. Вкусот следи со лубеницата и грозјето плус малку портокал. Средно до интензивно горчина во текот. Средно тело, доста мазно на непцето. Навистина уживав во оваа. Има многу различен хоп профил од другите ИПА.

4/5 rDev +1,8%
погледнете: 4 | мирис: 4 | вкус: 4 | чувствувам: 4 | вкупно: 4

Шише 22oz од 14/12/16 се истури во лале
О: Маглив изгорен портокал со глава од 1,5 прст
С: Сочно тропско овошје, грејпфрут, ананас! Е, навестување на бор
Т: Полн со ананас, дополнително тропско овошје и цитрус
М: Полно тело, сочно и урамнотежено
О: Вкусна ДИПА, повеќе ананас отколку што некогаш сум вкусила во бледа слама

4,12 /5 rDev +4,8%
погледнете: 4,25 | мирис: 4 | вкус: 4,25 | чувствувам: 4 | севкупно: 4

Имајте го ова на допир во Застапништвото и во Штала и од шише -истурете не сосема чиста портокалова/златна боја со брзо расфрлање на белата глава оставајќи минимални врвки. Носот, вкусот и финишот е солидна WC ИПА цена, ако ви се допаѓа висок октан Империјалната ИПА не може да погреши со ова. Мој повеќегодишен миленик никогаш не би се двоумел да пијам. Чири!

3,94 /5 рДев +0,3%
погледнете: 4 | мирис: 4,25 | вкус: 3,75 | чувствувам: 3,75 | севкупно: 4

L: Истура облачно, златно со глава од 1 прст. Просечно задржување на главата и убаво врзување.

С: Силен цитрус нос со ананас е најизразен.

Т/Ф: Дефинитивно силно на хмеот и малку слад за да се избалансира и да се додаде сладост. Тоа е 9,6% ABV, и можете да вкусите дел од тоа однапред. Горчлив финиш, а можеби и малку премногу горчина на крајот. Средно тело.


Пијалак Индија Бледо Але рецепти ИПА стилови на пиво

Индија Пале Але (или ИПА) е популарна главна опрема за домашни пивари, микропроизводители и хопхедови кои уживаат во подготовката на некои од најпопуларните пива на планетата. Оваа недела ги разгледуваме рецептите за пиво Индија Пале Але, како да подготвиме ИПА рецепт и неговата историја.

Историја

Според Википедија, Индија Пале Але го потекнува своето потекло од 17 век во Англија со најраните бледи али. Всушност, новите техники на слад, развиени на почетокот на 17 век, со употреба на кокс, за разлика од печките на дрва, овозможија производство на првите бледи сладчиња, а потоа и побледи пива. Еден од популарните бледи стилови беше пивото наречено „Октомвриско пиво“, кое беше скокано со риба и дизајнирано да се чува подолг период. Забележете дека ова октомвриско пиво нема врска со германското пиво Октоберфест.

Georgeорџ Хоџсон, сопственик на пиварницата Боу, приготвуваше верзија на октомвриско пиво, која беше популарна меѓу трговците на трговската компанија Источна Индија кон крајот на 1700 -тите. Трговците од Источна Индија потоа започнаа да тргуваат со многу пива на Хоџсон, вклучувајќи го и неговото октомвриско пиво. Бледиот со многу скокање, висока гравитација и многу ослабениот бле, всушност, имаше корист од долгото патување во Индија и стана популарно кај тамошните потрошувачи.

Други пивари, вклучувајќи неколку големи пиварници Бартон како Бас, Алсоп и Солт го загубија својот европски извозен пазар во Русија поради новите високи цени на пивото. Тие брзо го имитираа октомвриското пиво на Bow Brewery и исто така започнаа да извезуваат во Индија. Стилот, кој сега обично се нарекува „Индија Бле Але“, стана популарен и во Англија, исто така, околу 1840 година.

ИПА стил на пиво

ИПА е скокачки, прилично силен блед пиле традиционално приготвен со англиски слад, хме и квасец. Американската верзија има малку поизразен вкус на слад и користи американски состојки. Водичот за стилови на BJCP за 2008 година ја става оригиналната гравитација помеѓу 1.050 и 1.075, а квасецот со слабеење се користи за да ја поттикне конечната гравитација помеѓу 1.010 и 1.018 за 5-7,5% алкохол по волумен.

Повеќекратни додатоци на хме доминираат во профилот на вкус во ИПА. Англиските ИПА обично имаат 40-60 IBU, иако малку посилните империјални ИПА верзии може да имаат хоп стапки до 120 IBU.

Бојата е слична на многу бледи бледо и златна до длабока бакарна боја-варира помеѓу 8-14 СРМ за готовото пиво. Често се користи умерена карбонизација, иако некои англиски ИПА се лесно газирани.

Подготвување на ИПА

ХОПС доминира во вкусот на ИПА, така што внимателниот избор на додатоците од хме е клучен за успехот. Традиционалните англиски ИПА користат популарни англиски хме како што се Фуглс, Голдингс, Нортдаун, Таргет, иако понекогаш и благородни хме се користат во завршувањето. Повисоките алфа -англиски хме се исто така популарни за горчина. Американските ИПА користат груби американски еквиваленти како што се Каскада, Стогодишнина, Вилијамета, иако повторно повисоките алфа хме често се користат во горчливоста.

Повеќекратни додатоци од хме речиси секогаш се користат за ИПА, вклучително и горчлив хме на почетокот на вриење, честопати неколку додатоци на завршна обработка на хмел во последните 5-15 минути од вриење и сув хме за да се обезбеди арома на буриња. Општо земено, повисоките алфа хмеа се користат за додавање на основното вриење, додека ароматичните пониски алфа хмеа се користат за завршна обработка и суво подрипнување, иако некои традиционални ИПА користат пониски алфа -англиски хме во текот на целиот период.

Традиционалниот англиски блед слад од 2 реда го сочинува најголемиот дел од сметката за жито (или американски слад од два реда за американскиот ИПА), обично околу 85-90% од вкупниот број. Кристал и карамел слад традиционално се користат за додавање на боја и тело за да се постигне саканата целокупна боја и во рецептите за екстракт и за сите зрна.

Чоколадото и црниот слад не се користат често во комерцијални примери, иако повремено се пробиваат во рецепти за домашна подготовка. Лично претпочитам умерено обоена карамела/кристален слад. Повремено ќе видите пченица, лушпа од јачмен или слад од карапил за да го подобрите телото, иако тие ретко се користат и само во мали количини.

Бидејќи многу ИПА беа првично приготвени во англискиот град Бартон, тие споделуваат многу со нивните братучеди од Англија, Пале Але, вклучувајќи го и необичниот воден профил Бартон, кој го нагласува профилот на хме. Водниот профил на Бартон има екстремно високи концентрации на калциум карбонат и бикарбонат. Во зависност од вашиот локален извор на вода, мал додаток на Гипс (CaSO4) понекогаш може да помогне да се симулираат водите на Бартон со висок карбонат што го зголемуваат хмелот.

ИПА најчесто се прават со традиционални англиски квасец од слама, иако мора да се внимава да се избере високо слабеен квасец и да се избегнат некои од пониските слабеечки, овошни британски квасец од слама. Многу пивари целосно го заобиколуваат проблемот со избирање на многу слабеечки американски или калифорниски квасец за почиста завршница.

Сите ИПА за жито треба да се смачкаат на пониска температура од бледата алеа за да се постигне високото посакувано слабеење. Температурата на каша околу 150F за 90 минути ќе ви помогне да ги разложите посложените шеќери за чиста завршница што го нагласува хмеот.

ИПА се ферментираат и складираат на традиционалните температури, обично околу средината на 60-тите години Ф. Понекогаш се потребни долги периоди на складирање за да се постигне соодветна рамнотежа на хме-слад.

ИПА рецепти

Многу повеќе се достапни овде на нашата страница со рецепти:

Се надевам дека уживавте во написот на оваа недела за одличниот стил на пиво Индија Pale Ale. Ве молиме, не двоумете се да оставите коментар или да се претплатите на редовна испорака, доколку уживате во оваа статија. Имајте одлична недела за подготовка.


Рецепт за сите житни култури

Пивара: Дејв Кларк
Големина на серија: 6,00 галСтил: Царски ИПА (14С)
Големина на вриење: 8,52 галВодич за стил: BJCP 2008 година
Боја: 6,4 СРМОпрема: Моја опрема - Keggle Brew Pot (15 Gal) и Igloo/Gott кулер (10 Gal)
Горчина: 85.2 IBUsВреме на вриење: 60 мин
Est OG: 1.073 (17,8 & степени P)Профил на каша: Единечна инфузија, средно тело, серија Спарџ
Est FG: 1.012 SG (3.1 & степени P)Ферментација: Але, единечна сцена
АВВ: 8.1%Оценка на вкус: 46.0

Состојки
износ Име Тип #
13 килограми 12,46 мл Бледо слад (2 ред) САД (2,0 СРМ) Жито 1
12,32 мл Кара-Пилс/Декстрин (2.0 SRM) Жито 2
12,32 мл Карамел/кристален слад - 10L (10,0 SRM) Жито 3
12,32 мл Минхен слад (9,0 СРМ) Жито 4
6,00 мл Мед слад (25,0 SRM) Жито 5
5,92 мл Бел пченичен слад (2,4 SRM) Жито 6
0,88 мл Грутка [13,0%] - Се вари 60 мин Хме 7
0,88 мл Цитра [12,0%] - Се вари 30 мин Хме 8
1.00 Таблет Whirlfloc (врие 15 мин) Разно 9
0,88 мл Цитра [12,0%] - Се вари 15 мин Хме 10
0,88 мл Цитра [12,0%] - Се вари 10 мин Хме 11
0,88 мл Цитра [12,0%] - Се вари 5 мин Хме 12
1,0 килограми Калифорнија Але (Бели лаборатории #WLP001) Квасец 13
1,16 мл Цитра [12,0%] - Сува Хоп 12 дена Хме 14
0,53 мл Амарило Голд [8,5%] - Дри Хоп 12 дена Хме 15
0,71 мл Цитра [12,0%] - Сува Хоп 9 дена Хме 16
0,92 мл Амарило Голд [8,5%] - Дри Хоп 6 дена Хме 17
1,09 мл Цитра [12,0%] - Сува хоп 3 дена Хме 18

Забелешки за вкус

Белешки

Оценки

Најдоброто пиво што сум го приготвил!

Откако ја имав вистинската работа и бев изненаден од тоа, штом слушнав за овој подкаст, тргнав да го подготвам следниот ден. Дефинитивно победник во многу книги. Вкусено од многу други пивари на локално ниво и сите се согласија дека вреди да се победи на натпревар (Можеби ќе го пробам тоа во следната серија, бидејќи оваа исчезнува многу побрзо отколку што би сакал!).

Добар материјал

Го подготвив ова, но ја промашив гравитацијата и затоа мојата стана во суштина ИПА. Немав комерцијална верзија, но оваа има одличен вкус.

Стив

И мене ми недостасуваше гравитацијата, но тоа беше најдоброто пиво што сум го пробала.

Вкусно

Поминав многу вечер во пиварницата пиејќи го ова пиво. Тоа е одличен вкусен пијалак F_CK1nG.

Многу сум среќен што го најдов овој рецепт. Едвај чекам да го испробам.

Пијалак од 10 литри од ова и тоа е неверојатно! Кога зборуваа за бројните вкусови на тропско овошје на подкастот, тие не се шегуваа! Никогаш не сум имал комерцијален пример, сепак ова е одлично!

Многу за пиење

Само што го сварив ова и е многу за пиење. има многу хме во завршницата, но не е огромно. Цитра се изговара.

Вкус Оценка?

Еј Дејв, благодарам за вашиот рецепт и од она што можам да го видам изгледа дека ќе биде многу добра подготовка! Јас сум нешто нова домашна пивара и дизајнирав и изградив навистина убава клупа за подготовка All-Grain која е мобилна, се состои од Блихман 15гал. топол ликхер котел 30гл. Чудовиште Монструм Маш Тун со лажно дно од нерѓосувачки челик и 20гал. Блихман котел за варење со пумпи за 2 март! Чувствувам дека мојот систем е добар систем за подготовка, но моето прашање е како добивате толку висок рејтинг за вкус за вашата ИПА? Никогаш не сум бил во можност да добијам оценка повисока од 30 за сите мои ИПА оцени!
Секој овде, вклучително и себеси, може да ја посети мојата страница на Фејсбук за да го види мојот систем и некои од моите денови за подготовка и некои од мојата домашна подготовка Timmytbrewing/facebook
Однапред благодарам за вашиот одговор!
Тим
Здраво Дејв! Јас го подготвив вашиот рецепт за Citra и го искористив BS за да го зголемам до серија од 12 галони и не можам да ви кажам колку е вкусен овој пијалак по 2 недели во шишето, WOW! Овој рецепт е погоден и е добар што ќе го приготвувам постојано во наредните години!
Ви благодарам,
Тим

Место на Citra DIPA!

Го подготвив овој рецепт пред 37 дена и с still уште е омилен за мојата сесија на домашна пива. Ова пиво навистина имаше одличен вкус на почетокот од 2 недели откако беше ставено на буре. Ова ќе биде одење на ИПА за мојот кегератор!

Подготвен како singleвездена сингл ИПА

Направив верзија од ова на околу 1.062 OG и погодив околу 6,8% ABV - тоа е сериозен фаворит за толпата. Оваа хоп комбинација е неверојатна. Толку чисто и тропско. Завршив прво кантарион скокајќи со додавање од 60 минути и тргнав со каскада за тоа, сварено со тврда вода и ги отстранив кара-пилите и се удвоив на кристалниот слад. Ова е апсолутно најдоброто пиво што сум го приготвил. Внесено во локален домашен пијалок овој месец со големи надежи! Благодарам @krazydave и BN!

Личен фаворит

Го подготвив овој рецепт двапати и не можам да се заситам. Аромата од ова пиво е како ниедно друго, ја сакам. Дури и на мојата ќерка која не пие пиво му се допаѓа. Имам 3 килограми цитра хме и се надевам дека ќе имам доволно за да успеам летово.
Од 4 бочви во фрижидерот и ова се испразнува двапати побрзо од било кое друго.
Утре подготвувам уште една серија.
Фала за рецептот.

Голем империјален ИПА

Се согласувам . многу убави работи.

Пијалак 10 галони во април, ОГ 1.072, ФГ 1.014 = АВВ 7,7%, многу мазна и вкусна ИПА, бидете добри во текот на летните месеци, па затоа мора повторно да направите. Само нештата што ги направив поинаку беше употребениот квасец US05 без стартер, паднав желатин во 2,5 недели во буре за да стане супер чист, така што светлината се исчисти навистина прекрасно. и го крена C02 3 дена до 30psi откако седеше 3 недели на 12psi за да му даде малку повеќе гасови. Навистина би сакал да ја пронајдам реката Керн за подготовка на цитра двојна ИПА колку сум близу до вистинскиот договор !!

Дали ова во серија од пет галони. Не го спуштив ФГ до точката што ја сакав, но сепак има многу убав вкус. Сакајте ја претходната арома. Со нетрпение очекуваме повторно да се обидеме.

Може

Само се приготвив денес, го пропуштив мојот ОГ, но го достигнав на 1.070. Имаше вистинска работа еднаш и беше неверојатно! Но, речиси невозможно е да се добие толку надеж дека клонот е исто толку добар. Вкрстени прсти.

Ажурирање: ова пиво е апсолутно неверојатно! За секој што сака ИПА, мора да го направите ова. Сакам да го пијам моето пиво, но сакам да го пијам сето ова сама! Едвај чекам да направам уште една серија.

Неверојатно!

Динамит

Направено е ова пиво во пролетта користејќи го овој рецепт и беше хит кај сите што го зедоа примерокот. Динамит и ќе го приготвува ова повторно и повторно. Ја скршив првата серија и следниот пат ќе играм со различни хме. направи го ова. ќе го сакаш

Леле

Го сварив ова по Денот на трудот, а потоа со сила ги газирав шишињата по суво скокање три дена. Јас не го раширив сувиот хмел, туку наполнија с everything во една кеса и го испуштив веднаш пред газирање. Ја пропуштив гравитацијата поради повеќекратни заглавени прскања со нов систем, но заврши совршено и добив околу 7,9%. Горчината од зовриениот хме е страшна, а сувото подрипнување навистина ги додаде цитрусните тонови и го измазни пивото. Неверојатен рецепт

Кој вели дека може да има многу суви хме

Едвај чекам да го сварам овој наскоро.

Одлично пиво

Го направив ова по предлог на моите браќа. Одлично пиво.

Многу среќен со резултатите

Ова беше мојата прва подготовка за цело зрно, го користев BIAB и излезе фантастично !! Додадов премногу шеќер од пченка пред да се флашира, така што е малку прегазен, но тони вкус и арома. Сигурен сум дека ќе биде уште подобро за неколку недели, откако малку ќе се смири. Willе го свари ова повторно.

Да, тоа е добро

I hate to say this because many of the other comments say the same thing but. this is my most successful and well liked recipe yet. Апсолутно вкусно. I do think the "Double" part of the name is a bit deceiving because I do not believe this is a Double IPA, but it is a very delicious and fruity IPA that pleases an IPA guru as well as those who do not normally like the IPA. If you tweak this recipe in the bitterness category I believe it will be a true Double IPA but it is not needed. Brew this. You will not be disappointed. My new go to, always on tap beer.

Enticing

I have asked several other to taste this and they have started home brewing since. I will brew this again this summer.

Одличен рецепт!

Best beer I ever made, and probably the best beer I ever tasted. Made 3 gal, and will make again. O/G spot on

This is one of my favorite beer recipe. Every-time a huge success , The second time i made this beer with Belgian Ale yeast and everybody loved it. I also tried with Galaxy Hops and Nelson Sauvin . It's the perfect recipe to get the best aroma from your hops.

High hopes from a hops lover

This is my first time all grain brewing and just got this recipe in my carboy on Sunday. I did stray from the exact recipe a bit. The bags of malt were way under what was stated on the bag as I measured them on my scale. So I threw the whole bags in. I used bottled water that stated it was from Chippewa Falls water source. Leinenkugel's anyone?
As of this morning I am not seeing any major action in the carboy as far as bubbling or krousen on top or stuck to sides. I didn't take a gravity reading as my hydromiter order didn't arrive on time. The WLP001 I got from my LHBS was near its best used by date, which has me a bit nervous. But in reading around the web it's not uncommon to see a somewhat slow fermentation.
Hopefully this turns out as good and the rest of the reviewers are claiming it is. It was only natural for me to do a dbl IPA for my first homebrew. I love a good hoppy brew.

Update: I had to repitch dry yeast. The LHBS finally admitted they had their fridge freeze and possibly kill all their liquid yeast. less than 12 hours after pitching dry I got a massive bubble over.
I just racked to secondary and it's looking pretty good.
Update 2. After being in the keg for 5 days I finally sampled it. Definitely taste citrus, almost grapefruity. Plenty of bitterness. It is much cloudier than I was hoping but It has to be due to extra yeast added due to privious mentioned issue. I will be sitting on it for a few weeks to see if it mellows out a bit. Overall Im going to enjoy it. Will brew it again.

Very Mellow IPA

I am a huge IPA fan and this beer turned out well. Much like others, I agree it is a very complex beer and will be enjoyed by all. My preferred IPAs are very citrus flavored however I was surprised that there was not a more intense citrus flavor given the amount of citrus hops in the boil (I added an extra 1 0Z of citrus two minutes prior to flame out). I was able to get better efficiency and my FG finished at 9.1%. I did not use a hop sack however I would recommend using one to reduce the yield loss.

Lovin it

I did this recipe with a BIAB set up. Everyone loves it. I will never be without it. Always my go to beer.

Help with the hops.

At each new hop addition do you remove the previous hops or leave them all in the whole time?

Hop additions

I was wondering the same question as wobbly10, do you use a hop sac to take out the hops? Or do you transfer the beer each time? I thought your beer would get a grassy taste of you left the hops in longer than 4 days? This was my second beer I brewed, even after doing most everything wrong it still tasted good, I will brew this again very soon..

Very nice

Brewed it and loved it. One thing that I noticed, there was a quite limited time when it was spot on, if I remember correctly, between 1-3 months after brewing. Before that it tasted kind of "raw" and afterwards the freshness of dry hopping dissipated. Still, definitely a recipe that I will brew again.

Great Ones

Dry Hopping.

At the homebrew level I would not perform the dry hopping the way this recipe asks. Especially if you are dry hopping in a primary fermentor. Your beer will collect vegetal flavors very rapidly if the hops interact with the trub. But also, it's overkill. There is nothing to be gained by having your hops in contact with the beer for 12 days. If you are going to dryhop, then you definitely do not want to be constantly opening and closing your fermenting device. Exposure to oxygen after ferment will ruin the clean flavors. I prefer racking to a secondary device and doing a big short dry hop no longer than 5 days. It is a great recipe, but the dry hopping method employed here is a recipe for disaster.

Amazing

Best beer a friend and I had made twice now. We try to make this once a year at least. Love it.

Just Drank

I just drank my first bottle. It's the best batch I've brewed so far. Very bitter, and lots of hop and hop aroma. Citrusy. And a great strong IPA. I missed my gravity on this one (I'm still a newer all grain brewer) so it's just a normal 1.067 OG/1.010 FG IPA. Try this out.

My favorite!

Brewed my fifth batch today! Definitely my favorite IPA to date with all grain. Simply awesome!

Beautiful - the first beer I've brewed that I love!

Citr is my favourite hop and wit the bitterness lent by the Fuggle, this is perfectly balanced. Putting aside 6 litres for our annual Oktoberfest tasting!

My goto for now

I have brewed this recipe 8 times now over the past 8 months. Delicious. I agree with a previous comment regarding dry hopping. It is a bit overkill. I have reduced to just 1oz of Citra and 1 oz of Amarillo 5 day before kegging.

Great Beer

I'd drink it every day if i could :)

Great Everytime

This is a great beer if you like tons of hops and people that don't like IPA's like this one. Turned out great all 3 times I have brewed it. I used Wyeast 1056 instead of WLP001.

Keg Hopping

Great Beer. I used most of the hops in keg hopping. Very tasty and good equillibrium of the bitterness and malt flavors.

Awesome beer

It's the best recipe I've brewed so far. Surelly I'll brew it again soon.

XMAS DBL IPA

Mr.

Cirtus/Grapefruity Deliciousness!

This was a fantastic beer, even though I didn't quite hit the gravity (1.068 rather than 1.073) Still came out 7.9% ABV and delicious! Going to be keeping this one in my keezer at all times! Perfect spring IPA

Awsome!

Found this beer while I was looking for my first IPA to brew. Turned out very good. Straight forward recipe and a massive crowd pleaser. Great smooth DIPA.


Cerebral Brewing DDH Rare Trait Double IPA

A double-dry-hopped, double IPA version of Cerebral's original Rare Trait IPA, DDH Double Rare Trait is grassy, herbal, citrusy, and tropical, all the way from the first sniff to the last sip. What's great about this beer is that it doubles down on the hops (Citra, El Dorado and Mosaic) dankness and juiciness without going overboard in either directions. It leans into dankness without falling into hop burn territory and dives into the juice pool without sinking too deep into the sweet smoothie end. I knew the moment I tasted this beer, I'd want it again and after I had it again, I wanted it even more. I still want it.

A double-dry-hopped, double IPA version of Cerebral's original Rare Trait IPA, DDH Double Rare Trait is grassy, herbal, citrusy, and tropical, all the way from the first sniff to the last sip. What's great about this beer is that it doubles down on the hops (Citra, El Dorado and Mosaic) dankness and juiciness without going overboard in either directions. It leans into dankness without falling into hop burn territory and dives into the juice pool without sinking too deep into the sweet smoothie end. I knew the moment I tasted this beer, I'd want it again and after I had it again, I wanted it even more. I still want it.

A double-dry-hopped, double IPA version of Cerebral's original Rare Trait IPA, DDH Double Rare Trait is grassy, herbal, citrusy, and tropical, all the way from the first sniff to the last sip. What's great about this beer is that it doubles down on the hops (Citra, El Dorado and Mosaic) dankness and juiciness without going overboard in either directions. It leans into dankness without falling into hop burn territory and dives into the juice pool without sinking too deep into the sweet smoothie end. I knew the moment I tasted this beer, I'd want it again and after I had it again, I wanted it even more. I still want it.


The Best Double IPAs Available in Portland

Double IPA is the new IPA. That became obvious when we set out to taste test a variety of summer seasonal beers. I expected Belmont Station's coolers to be crammed with marionberry wits and coconut cream ales, but instead found that summer 2014 is when pretty much every brewery in America decided to roll out a bottled double, or imperial, IPA.

We brought 40 different bottles back to our office for a blind taste test conducted in random order, inviting a few friends with beer-judging and brewing expertise. The result? The Middle Left Coast—namely breweries north of San Francisco but south of the Columbia—rolled over the competition. And perhaps it's just the Cascadian palate, but two Portland breweries actually toppled the legendary Pliny the Elder.

Breakside makes a lot of beer—100 different releases in 2013 between its two local outposts—and most of it is pretty good. But few Breakside brews can match the newly bottled India Golden Ale Double IPA. It pours a gleaming gold and is light in body. It's fresh and ultra hoppy, but at 60 international bitterness units, it's more rose and grapefruit than bitter pine resin thanks to big doses of two newish hop varieties, Mosaic and El Dorado. You can't do better than this—especially at $6 for a 22-ounce bottle.

Коментари: "Softly sweet." "Love the lack of syrup." "Well-balanced, could definitely drink a pint of this."


Doubling Down on IPAs

Over the past 20 years, the way to make a double IPA (otherwise known as DIPA or &ldquoimperial IPA&rdquo) hasn&rsquot really changed: roughly double the ingredients that would go into a normal IPA and you get a double IPA. As the weather changes, more and more stores begin cellaring their heavy winter stouts and replacing them with these hop- and malt-forward beasts.

By all accounts, the first double IPA was brewed by Vinnie Cilurzo, owner of the legendary Russian River Brewing Company, in 1994. Called Inaugural Ale (a double entendre, as it was both the world&rsquos first double IPA and also the first beer that Cilurzo ever brewed for the now-defunct Blind Pig Brewery in Temecula, CA), the doubling came about by accident. Nervous about his first brew and hoping to mask any off-flavors, Cilurzo increased the hops and malts used in the Blind Pig IPA recipe. When the batch yielded a terrific and very potent beer, the double IPA was born.

Over the past 20 years, the way to make a double IPA (otherwise known as DIPA or &ldquoimperial IPA&rdquo) hasn&rsquot really changed: roughly double the ingredients that would go into a normal IPA and you get a double IPA. Like their single counterparts, doubles are bright and refreshing, more fit for a summer barbecue than a winter campfire they&rsquore also heavier. As in, they carry more weight, and have higher ABVs &mdash 7.5 percent or more, to be exact. If you&rsquove never experienced them, try imagining a square-foot piece of chocolate cake. Now imagine the same piece of cake, but with twice the amount of chocolate per square inch. The double IPA is like that second cake: rich and flavorful, and oh-so-very dense. When enjoying them, one is a treat, two is a lot and you really, really have to like cake (and have a designated driver and a hangover cure) to go for three.

As the weather changes, more and more stores begin cellaring their heavy winter stouts and replacing them with the hop- and malt-forward double IPAs. For those looking to expand their palates, doubles offer the citrus hop and bready malt flavors of regular IPAs, but amplified, and with plenty more complexity to spare. We tasted ten of our favorites.

Bell&rsquos Hopslam Ale

Double IPA Most Likely to Convert a Nonbeliever: East Coast, meet West Coast. Bottle, meet one of the coolest labels ever drawn. Kalamazoo-based Bell&rsquos makes a wide variety of beers, but one of their most popular (and difficult to find) is Hopslam, the Midwest brewery&rsquos take on the West Coast IPA. Although it&rsquos made with six different varieties of hops from the Pacific Northwest, Hopslam isn&rsquot quite as hoppy as advertised &mdash but that&rsquos a good thing. Despite the ABV, and aforementioned (advertised) game-ending hoppiness, it stands out as one of the most drinkable and delicious double IPAs on the market.

Dogfish Head Burton Baton

Best Barrel-Aged Double IPA: From the makers of 120 Minute IPA &mdash which, at 15 to 20 percent ABV, is one of the more powerful beers on the market &mdash comes Burton Baton, a much more mellow brew that&rsquos available year round. However, mellow doesn&rsquot mean low ABV: at 10 percent, it still packs a punch. Made from a blend of English Style Old Ale and Double IPA, the BFG (that&rsquos &ldquoBig Friendly Giant&rdquo) of oak-aged IPAs pours a hazy gold, with pineapple and alcohol on the nose and earthy, almost grassy hops in the mouth. The time it spends in wood adds some interesting flavor notes and gives the beer its signature full-bodied mouthfeel.

Avery Maharaja

Most Reverential to its Ingredients: Maharaja, derived from the sanskrit words for great (mahat) and king (rajan), serves as both the title of ancient Indian rulers and the second installment of Avery&rsquos Dictator Series. Why dictators? We&rsquore not entirely sure. Regardless, Maharaja is a reddish-brown, 10.2-ABV brew that allows (or forces) every one of its ingredients to come to the forefront. Rather than smack you in the face with hops or malt, the Maharaja presents its flavors &mdash &ldquoHere,&rdquo it says, &ldquosmell citrus and pine. And can you taste that? That&rsquos pineapple, and caramel sweetness and a big kick of alcohol.&rdquo We&rsquoll hang in this dictator&rsquos court any day.

This Just In: Stone Enjoy By 04.20.14 IPA

We&rsquore big fans of Stone&rsquos Enjoy By series, which are generally designed to be consumed within five weeks of bottling, but their latest edition, the 9.4 percent ABV 04.20.14, wasn&rsquot in our hands when our Double IPA roundup went live. However, we&rsquove since tasted it, and it&rsquos too good not to include &mdash the beer, brewed for a certain, er, holiday, smells of earthy citrus rind and packs a powerful, resinous hop punch that certainly lives up to the &ldquodevastatingly dank&rdquo moniker emblazoned on the bottle.

Dark Horse Double Crooked Tree

Biggest Double IPA from the Smallest Town: Before learning of the Dark Horse Brewery, we&rsquod never heard of Marshall, MI, a small town near Kalamazoo with a population of around 7,000. But with beers like Plead the 5th and Double Crooked Tree being brewed within the town&rsquos limits, we might be willing to make a visit. This double is Dark Horse&rsquos popular Crooked Tree IPA, literally doubled (except for the water). That means double hops, double malt and double ABV. Because of the high ABV (12 percent), the Double Crooked can actually be aged &mdash a process that often renders IPAs undrinkable. As it ages, the hops recede and let the malts step forward. Ours, which was relatively fresh, poured a caramel color and smelled of malt and burnt cane sugar. The Double Crooked Tree is a winey beer made for sipping, likely to appeal to those who prefer Belgian-style beers to hop-forward IPAs.

DC Brau On the Wings of Armageddon

Most Bombastic Double IPA: Yeah, it comes from a can. But so does Heady Topper, Ten FIDY, several of Cigar City&rsquos headiest creations and plenty of other bestial brews. So don&rsquot hate. Or, rather, keep hating, and leave more OTWOA for the rest of us. First brewed for the impending 2012 Mayan Apocalypse &mdash &ldquobasically what we would want to drink if the world imploded&rdquo, DC Brau told us &mdash this malt-forward East Coast brew pours a dark copper with an off-white head. It smells like mature grapefruit and has a sharp lactic taste, almost like jack cheese. Although it has the characteristic double IPA hop bitterness, it lacks the juicy hops of some of the West Coast brews. It&rsquos definitely one of the boldest and most complex double IPAs we&rsquove ever tasted.

Make Your Own Pliny the Elder

According to Beer Advocate, a double IPA called Pliny the Elder is the fourth best beer in the world, narrowly edged by its nephew, Pliny the Younger (another double), as well as Goose Island Bourbon Brand Coffee Stout and our personal favorite, Heady Topper (yet another double). Want to make your own modern version of a liquid natural philosopher? Here&rsquos how.

Recipe provided by Vinnie Cilurzo to the Homebrewer&rsquos Association

Состојки
For 6.0 gallons (22.7 L) [Net: 5 gallons (18.9 L) after hop loss]
13.25 lb (6.01 kg) Two-Row pale malt
0.6 lb (272 g) Crystal 45 malt
0.6 lb (272 g) Carapils (Dextrin) Malt
0.75 lb (340 g) Dextrose (corn) sugar
3.50 oz (99 g) Columbus* 13.90% A.A. 90 min.
0.75 oz (21 g) Columbus* 13.90% A.A. 45 min.
1.00 oz (28 g) Simcoe 12.30% A.A. 30 min.
1.00 oz (28 g) Centennial 8.00% A.A. 0 min.
2.50 oz (71 g) Simcoe 12.30% A.A. 0 min.
1.00 oz (28 g) Columbus* 13.90% A.A. Dry Hop (12 to 14 days total)
1.00 oz (28 g) Centennial 9.10% A.A. Dry Hop (12 to 14 days total)
1.00 oz (28 g) Simcoe 12.30% A.A. Dry Hop (12 to 14 days total)
0.25 oz (7 g) Columbus* 13.90% A.A. Dry Hop (5 days to go in dry hop)
0.25 oz (7 g) Centennial 9.10% A.A. Dry Hop (5 days to go in dry hop)
0.25 oz (7 g) Simcoe 12.30% A.A. Dry Hop (5 days to go in dry hop)

*Tomahawk/Zeus can be substituted for Columbus
White Labs WLP001 California Ale Yeast or 1056 American Ale Yeast

Правци
Mash grains at 151-152° F (66-67° C) for an hour or until starch conversion is complete. Mash out at 170° F (77° C) and sparge. Collect 8 gallons (30 L) of runoff, stir in dextrose, and bring to a boil. Add hops as indicated in the recipe. After a 90 minute boil, chill wort to 67° F (19° C) and transfer to fermenter. Pitch two packages of yeast or a yeast starter and aerate well. Ferment at 67° F (19° C) until fermentation activity subsides, then rack to secondary. Add first set of dry hops on top of the racked beer and age 7-9 days, then add the second set. Age five more days then bottle or keg the beer.

Southern Tier Unearthly

Easiest Drinking Double IPA: &ldquoIn my opinion, the malt bill for a Double IPA should be simple&rdquo, says Vinnie Cilurzo, maker of the first double IPA, and Southern Tier took his advice to heart. Unearthly contains only two malts as well as ale yeast and four hop varietals. With its sweet nose, malt backbone in the mouth and an oily, resinous texture that coats the tongue, Unearthly is characteristic of an East Coast double rightly so for the Lakewood, New York brewery. This is the perfect beer for those that prefer sweet hops to bitter ones. And, for those who like a little bit more vanilla, Southern Tier also makes a popular barrel-aged Unearthly.

Firestone Walker Double Jack

Editor&rsquos Choice: Here on the East Coast, we&rsquore starting to see more and more Firestone Walker beers. They&rsquore fantastic. From the chewy bourbon-barrel aged Parabola stout to the flagship Double Barrel Ale, the Paso Robles, CA-based brewery makes all their beers with simple, quality ingredients and proprietary house yeast. Smelling their popular Double Jack is like sticking your nose in a grapefruit, but without the stinging citric acid. It&rsquos easy drinking, refreshing and refined, the kind of beer you want to nurse at a classy summer barbecue. Just watch out &mdash the 9.5-ABV brew goes down deceptively smooth.

Green Flash Palate Wrecker

Double IPA Most Likely to Wreck Your Palate: Green Flash&rsquos website boasts that this beer has 100+ International Bitterness Units (IBUs). We&rsquore not going to get into IBUs, because they&rsquore confusing and technical, but we will say that the ability to taste differences between them peaks at around 100. In other words, this is about as hoppy as a beer can get. It smells like dried fruit and has plenty of bready alcohol pungency. For those looking for a hop-punch, Palate Wrecker is bitter to the extreme.

Weyerbacher Double Simcoe

Best Double IPA for a Cold Winter Night Beside the Fire: Ah, Simcoe hops: high alpha acid content, lots of aromatic oils and low cohumulone levels. For those of you who don&rsquot speak brewer, that translates to sweaty citrus on the nose, a caramel malt backbone and a dank finish. This is a polarizing double IPA for sure &mdash one for those who enjoy hipper, funkier, earthier beers. For an alternative flavor profile, the Double Simcoe makes a unique choice.

Ballast Point Dorado

Best Tribute to the Western-Style IPA: San Diego-based Ballast Point Brewery gives their beers nautical names &mdash dorado, which means &ldquogolden&rdquo in Spanish, is another name for a mahi-mahi. But even before we knew what it meant, we wrote that the beer was &ldquothe definition of golden&rdquo. It&rsquos got a juicy grapefruit nose and a well-balanced, piney taste that steadily increases as the beer remains in the mouth before finishing with a bitter bite. To us, it tastes a lot like another of Ballast Point&rsquos beers, Sculpin, but they&rsquore both phenomenal, so who cares?


Double Tap – Vermont Style – Recipe

Specifications:
Size: 4.5 gal
Efficiency: 74%
Attenuation: 84.0%

Original Gravity: 1.084
Terminal Gravity: 1.013
Color: 6.12 SRM
Alcohol: 9.37% ABV
Bitterness: 72.4 IBUs

Mash Profile:
148°F – 60m

Water Treatment:
Extremely Soft NYC Water
4g Gypsum (to mash)
2g Calcium Chloride (to mash)

Hopping:
0.5 oz Warrior® (16.0% AA) – 90 m
1 oz Citra™ (12.7% AA) – 10 m
1 oz Azacca (10.8% AA) – 10 m
3 oz Citra™ (12.7% AA) – Whirlpool 15m
1 oz Azacca (10.8% AA) – Whirlpool 15m
2 oz Mosaic (11.6% AA) – Whirlpool 15m
1.5 oz Citra™ (13.2% AA) – Hop Back
1.5 oz Azacca (11.3% AA) – Hop Back
2 oz Citra™ (12.7% AA) – Dry Hop 3 Days
2 oz Azacca (10.8% AA) – Dry Hop 3 Days
1 oz Mosaic (11.6% AA) – Dry Hop 3 Days

Kettle Additions:
0.5ea Whirlfloc Tablets (Irish moss) – 15m
0.5tsp Wyeast Nutrient – 10m

Yeast:
2L Starter on Stir Plate – Giga Yeast GY054 Vermont Ale


Double IPA homebrew review and all grain recipe

In this video a try a Double IPA or DIPA. Also going through the all grain homebrewing IPA recipe for this double IPA if anyone wants to try to brew your own at home.

Want to send beer mail for review?
Contact me on: [email protected]

If you enjoy my content consider supporting on Patreon. Even $2 a month helps me out making more and better content for you.
Recipes and Vlog on Patreon:
https://bit.ly/2V5Zsgz

DrHans Merch Store (Awesome T-shirts):
https://bit.ly/2UHiiv9

Heres a link to the After work bryggeri at facebook:
https://bit.ly/31s6Mne

*********************************
This stuff I didnt find on Amazon, still good stuff though!

Spundit & fermonitor: https://ebay.to/2ung4Sr
Bulldog malt mill: https://ebay.to/2MyKSpQ

***************************
Thumbnail created with Pixomatic PRO

Cheers and thanks for watching /DrHans

*DISCLAIMER: This description contains affiliate links.
That means that if you click on one of the product links, I’ll receive a small commission if you decide to buy anything (to no extra cost to you of course). This help supports the channel and allows me to continue to make videos. Thank you for your support!

Double IPA
homebrewing hobby growing hops at home eating hops hoop shoots Brewing beer 101 hops for homebrewing beer hops for brewing beer
Homebrew Wednesday Grain to glass Homebrewing Hobby Brewing beer at home Brewing beer from scratch 4k Ultra HD Craft beer homebrew review Swedish Craft beer 4k HD Hop Growing 101 101


Dry Hopping

Once primary fermentation is complete, it’s time to add the dry hop charge.

Now, there are MANY schools of thought when it comes to dry hopping.

Some people ALWAYS rack to a secondary vessel when dry hopping. Some people add loose pellets or leaves. Some people put the hops in a sanitized hop sack.

Some people swear you can’t leave dry hops in for more than a few days or your beer will taste like grass clippings. Some people dry hop in the keg, and leave the hops in until the keg is empty.

Basically, there are just about as many different dry hopping methods as there are brewers. Figure out what works for your process. It’s your beer after all.

Here’s what I usually do.

First of all, I almost never use a secondary vessel at all, unless it’s a fruit beer or something. I only do it when I want or need to get the beer off the yeast cake for some reason or another, usually involving physical space. I don’t worry about leaving the beer on the yeast for extended periods otherwise. On homebrew scales I actually think it’s a benefit.

Anyway, back to dry hopping.

I typically leave the beer in the primary fermenter (I mostly use a wide-mouth plastic carboy like this guy), then add my dry hops (almost always pellets) in a LOOSELY tied hop bag. It needs to be loose for two reasons.

  • Hop pellets REALLY swell up when they get soaked with beer.
  • You want beer to be able to penetrate the soaked hops. A tightly packed hop ball will not be very effective.

With this configuration, the hop pellets will be floating on top of the beer. That’s OK in my book. Or article, I guess this isn’t a book…

I actually prefer it, because it keeps the hops up off the yeast cake. This in turn makes it less likely I’m going to suck up a bunch of yeast when I package the beer.

I actually prefer nice, crystal clear beers, but with heavily dry hopped styles some haze is to be expected. That doesn’t mean I want a ton of yeast suspended in a West Coast inspired IPA or pale ale.

Anyway, after three days or so (or whenever it’s convenient) I can easily grab that hop sack (with clean and sanitized hands, of course) and actually put it into the keg I’m about to rack into.

That’s right, I put the same hops right into the keg before racking the beer into it. I’ve never had any problems with grassiness.

Whether thats due to my rate of consumption of the beer, or the hop varieties I use, I don’t know. But it hasn’t been an issue for me.